Een longitudinale studie naar de toepassing van Brainspotting in een multimodale setting binnen de psychosomatische fysio-/oefentherapie bij chronische pijnpatiënten.
Welkom op de onderzoekspagina van Geke Feijer, Psychosomatische Fysiotherapie. Op deze pagina vindt u informatie over mijn onderzoek naar het gebruik van brainspotting bij complexe pijn en de relatie tussen pijn en trauma.

Brainspotting therapie bij complexe pijn
In mijn onderzoek, welke begeleid wordt door het Lectoraat Complexe Pijn van de Hogeschool Rotterdam, richt ik me op het gebruik van Brainspotting therapie als behandelmethode voor complexe pijn. Door middel van deze therapie kunnen specifieke 'brainspots' in het brein worden geactiveerd om traumatische blokkades in het midbrain te herstellen.

Verantwoording
Brainspotting(BSP) is een interventie welke wordt toegepast bij verstoringen in het limbisch systeem. Onderzoek naar het effect op gegeneraliseerde angststoornissen toont aan dat BSP qua effect vergelijkbaar is met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en cognitieve gedragstherapie (Anderegg). Het voordeel van BSP is dat de patiënt geen bewuste herinnering aan een trauma hoeft te hebben. Brainspotting begint bij het ervaren gevoel, de zogenaamde “felt sense”.

Longitudinale studie
Brainspotting (BSP) binnen een multimodale setting is een nieuwe interventie binnen de psychosomatische fysio-/oefentherapie voor het behandelen van chronische pijnklachten. Limbische verklaringsmodellen zijn mogelijke onderbouwing voor het toepassen van Brainspotting(BSP). Er is geen evidentie voor de toepassing van BSP bij chronische pijn. Deze longitudinale studie bevat meerdere testmomenten lopende de behandelepisode èn een jaar na beeindiging. Tien psychosomatische therapeuten verzamelen voldoende data om significantie te verkrijgen.

Een significante relatie tussen pijn en trauma
Er is evidentie voor de relatie tussen pijn en trauma. De klinische ervaring van psychosomatisch therapeuten onderbouwt deze relatie. Patiënten met chronische pijn hebben vaak geen bewuste traumatische ervaring. Langdurige stress, vroeg kinderlijk trauma, mogelijk epigenetisch trauma veroorzaken traumatische symptomen, waaronder pijn. Meestal ervaren patiënten naast pijn ook vage klachten zoals; druk op de borst, knoop in de maag etc. welke duiden op limbische verstoring.

Multimodale behandeling
BSP is een onderdeel van de multimodale behandeling. Onderzoek en behandeling van de patiënt wordt uitgevoerd naar eigen klinische expertise en in overeenstemming met de patiënt.
Fysiotherapeutische validiteit neemt toe als de therapeut vrij is te handelen overeenkomstig de normale dagelijkse klinische praktijk. (Maissan, 2018)
De BSP-methode heeft veel overeenkomst met EMDR-therapie. Deze al meer dan 25 jaar bestaande methode is evidence-based (Novo Navarro,2018). BSP verschilt van EMDR doordat het onderliggende substraat niet een bewuste ervaring hoeft te zijn. Beide therapieën gebruiken de ogen en oren als ingang naar het brein. Brainspotting werkt met bilaterale muziek en laat de patiënt focussen op een spot in het blikveld welke correspondeert met de “Felt Sense” (lichamelijk ervaren sensatie) of herinnering. BSP heeft in tegenstelling tot EMDR geen strak protocol en kan daardoor in een multimodale behandeling worden geïntegreerd.

Trauma
Limbische verklaringsmodellen laten zien dat onbewuste pathogene emotie, angst en distress dysfuncties kunnen veroorzaken met als gevolg lichamelijke klachten, zoals hypertonie, pijnklachten en verstoorde ademregulatie (Homeijer, 2016) (Klaver,2003). Meerdere auteurs maken melding van de significante relatie van chronische pijn met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) (Langford, 2021). De amygdala (limbische kern) welke een belangrijke rol speelt bij het herinneren van gevaar wordt gevoeliger voor prikkels die gerelateerd lijken aan gevaar dat langdurig of heftig aanwezig is geweest (Ogden, 2015). In veel gevallen wordt door zowel patiënt als therapeut geen link gezien met onbewuste pathogene emotie zoals, kinderlijk trauma (couveuse opname, pesten) of onbewuste emotionele trauma’s zoals het Post Intensive Care Syndroom (PIC-syndroom). In het traumatische moment heeft de amygdala geen connectie met de hippocampus, waardoor er geen organisatie plaatsvindt van het episodisch geheugen in de cortex. Er is dus geen herinnering van tijd, taal en context. De gefragmenteerde informatie van een heftige situatie, welke in de amygdala is opgeslagen wordt ervaren in het nu, maar zijn het gevolg van een eerder doorgemaakt moment (Del Monte, '22). Gevoelens van spanning en emotie, maar ook van reëel ervaren pijn, geactiveerd in de amygdala, kunnen ervaren worden in het huidige moment. Op deze wijze geactiveerde chronische (pijn)klachten worden vaak behandeld door de fysio/oefentherapeut met weinig resultaat. Doorverwijzing naar de psycholoog wordt niet altijd gezien als mogelijkheid, vooral omdat er niet altijd bewuste psychosociale problematiek speelt in het nu.

Literatuur
Homeijer, I. (2016, november).‘Zakendoen met emoties’, besparen op verzuim? Tijdschrift Voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde , jaargang 24 | nr.9 |. Opgeroepen op september 11, 2021
Klaver, M. (2003). Het limbische systeem, een mogelijke verklaring voor onbegrepen. Huisarts en Wetenschap, 233-236. doi:DOI 10.1007/BF03083267
Langford, D. (2021). Number ant Type of Post-Traumatic Stress Disorder Symptom Domains Are Associated With Patient-Reported Outcomes in Patients With Chronic Pain.
Maissan, F. (2018). The clinical reasoning proces in randomised clinical trials with patiënts with nonspecific neck pain is incomplete. Musculoskeletal Science and Practice., 35:8-17. Opgeroepen op september 21, 2021
Novo Navarro, P. (2018, juni). 25 years of Eye Movement Desensitization and. Revista de Psiquiatría y Salud Mental (English Edition), 101-114. doi:https://doi.org/10.1016/j.rpsmen.2015.12.002
Ogden, P. (2015). Sensorimotor Psychotherapy (2019 ed.). (J. Treffers, Vert.) New York, U.S.A.: Norton & Company, Inc. Opgeroepen op oktober 30, 2021
Del Monte, D. Traumatherapy and the Brain. Opgeroepen op januari 20, 2022, van https: //www.youtube.com/watch?v=WrLWi5czUYU
Neem contact op voor meer informatie
Heeft u vragen over mijn onderzoek naar brainspotting bij complexe pijn of wilt u een afspraak maken voor een fysiotherapie sessie? Neem dan gerust contact met mij op.